Khinkali - gruzińskie pierogi mięsne

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1019
Khinkali - gruzińskie pierogi mięsne
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • Ponadto:
  • 400 g konserwowej papryki czerwonej
  • 4 czerwone papryczki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz paprykę czerwoną chili umyć i odsączyć z wody. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: mięso mielone, wieprzowe oraz wołowe przełożyć razem do jednej miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wlać do tego olej, bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać.

Farsz łyżeczką przełożyć na wycięte krążki z ciasta. Wszystko w sakiewki i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz..

Gotowa potrawę posypać pozostałą natką zielonej pietruszki, udekorować czerwoną papryczką chili i podawać z konserwowa papryką czerwoną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów