Khinkali - gruzińskie pierogi mięsne
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1019
Składniki:
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 3 łyżki bulionu drobiowego
- 3 szalotki
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz kolorowy mielony
- Ponadto:
- 400 g konserwowej papryki czerwonej
- 4 czerwone papryczki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz paprykę czerwoną chili umyć i odsączyć z wody. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: mięso mielone, wieprzowe oraz wołowe przełożyć razem do jednej miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wlać do tego olej, bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać.
Farsz łyżeczką przełożyć na wycięte krążki z ciasta. Wszystko w sakiewki i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz..
Gotowa potrawę posypać pozostałą natką zielonej pietruszki, udekorować czerwoną papryczką chili i podawać z konserwowa papryką czerwoną.
Przygotować farsz: mięso mielone, wieprzowe oraz wołowe przełożyć razem do jednej miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wlać do tego olej, bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać.
Farsz łyżeczką przełożyć na wycięte krążki z ciasta. Wszystko w sakiewki i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz..
Gotowa potrawę posypać pozostałą natką zielonej pietruszki, udekorować czerwoną papryczką chili i podawać z konserwowa papryką czerwoną.
Komentarze (0)