Ostrygi z wołowiną w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1671
Ostrygi z wołowiną w cieście
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 400 g karkówki wołowej bez kości
  • 30 g masła
  • 8 mrożonych ostryg
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 l laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz mąką. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą razem z muszlami, po czym ostrygi oczyścić z części niejadalnych, osączyć z wody i przełożyć z powrotem do muszli. Imbir umyć, obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wraz z pokrojonym imbirem podsmażyć na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie dodać do tego oprószone wcześniej mięso i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego przecier pomidorowy, liść laurowy, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku przyprawami, suszonym tymiankiem i gotować do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z ognia i część przelać do metalowych foremek na ciasto, a resztę do muszli z ostrygami.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i nałożyć je na foremki ze składnikami. Na ciasto z foremkami nałożyć również muszle ze składnikami. Z pozostałego ciasta urwać małe kawałeczki i dodać je do składników z muszlami. Całość wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Gotową potrawę podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów