Ostrygi z wołowiną w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1671
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 400 g karkówki wołowej bez kości
- 30 g masła
- 8 mrożonych ostryg
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 l laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz mąką. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą razem z muszlami, po czym ostrygi oczyścić z części niejadalnych, osączyć z wody i przełożyć z powrotem do muszli. Imbir umyć, obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wraz z pokrojonym imbirem podsmażyć na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie dodać do tego oprószone wcześniej mięso i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego przecier pomidorowy, liść laurowy, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku przyprawami, suszonym tymiankiem i gotować do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z ognia i część przelać do metalowych foremek na ciasto, a resztę do muszli z ostrygami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i nałożyć je na foremki ze składnikami. Na ciasto z foremkami nałożyć również muszle ze składnikami. Z pozostałego ciasta urwać małe kawałeczki i dodać je do składników z muszlami. Całość wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę podawać na ciepło.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i nałożyć je na foremki ze składnikami. Na ciasto z foremkami nałożyć również muszle ze składnikami. Z pozostałego ciasta urwać małe kawałeczki i dodać je do składników z muszlami. Całość wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę podawać na ciepło.
Komentarze (0)