Cukinia zapiekana z ryżem i jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2899
Składniki:
- 1 cukinia młoda
- 1 szklanka ryżu
- 1 główka sałaty
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 4 pomidory
- 15 dag tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, przekroić w poprzek, wybrać miąższ i pokroić w drobna kostkę. Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. 3/4 ogórka pokroić w plastry i dodać do sałaty, a pozostałą część obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jednego pomidora pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty, pozostałe pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją i dodać do ryżu. Do ryżu dodać także pokrojone w kostkę jabłka, ogórka, cukinię i pomidory. Doprawić solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać i napełnić wydrążone cukinie. Wierzch posypać startym serem żółtym i włożyć do i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż cukinia będzie miękka. Następnie wyciągnąć ją z piekarnika i wyłożyć obok sałaty.
Komentarze (0)