Cukinia zapiekana z ryżem i jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2899
Cukinia zapiekana z ryżem i jabłkami
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 cukinia młoda
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 główka sałaty
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 4 pomidory
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, przekroić w poprzek, wybrać miąższ i pokroić w drobna kostkę. Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. 3/4 ogórka pokroić w plastry i dodać do sałaty, a pozostałą część obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jednego pomidora pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty, pozostałe pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją i dodać do ryżu. Do ryżu dodać także pokrojone w kostkę jabłka, ogórka, cukinię i pomidory. Doprawić solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać i napełnić wydrążone cukinie. Wierzch posypać startym serem żółtym i włożyć do i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż cukinia będzie miękka. Następnie wyciągnąć ją z piekarnika i wyłożyć obok sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów