Wołowina z porem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4099
Składniki:
- 400 g łopatki wołowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pory
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
Opis przygotowania:
Mięso oraz pory umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony majeranek i tymianek, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojony por. Całość skropić sosem sojowym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)