Ryż z porem i marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2737
Składniki:
- 300 g kleistego ryżu
- 4 marchewki
- 3 pory (biała część)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz biały mielony
- natka zielonej pietruszki
- sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
Opis przygotowania:
Marchew oraz por umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym razem z porem pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Pokrojoną wcześniej marchew z porem przełożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą oraz pieprzem białym mielonym i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć to z ognia i przelać do ryżu w misce. Całość skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)