Ryż z porem i marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2442
Ryż z porem i marchewką
fot. sonyakamoz (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g kleistego ryżu
  • 4 marchewki
  • 3 pory (biała część)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny

Opis przygotowania:

Marchew oraz por umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym razem z porem pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Pokrojoną wcześniej marchew z porem przełożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą oraz pieprzem białym mielonym i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć to z ognia i przelać do ryżu w misce. Całość skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów