Gnocchi z porem, wołowina i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2839
Składniki:
- 400 g wołowiny bez kości
- 400 g pomidorów w puszce
- 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonych prawdziwków
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 liść laurowy
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na gnocchi:
- 400 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 por
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Prawdziwki oraz por sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Grzyby i por pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przesypać do rondla. Wołowinę umyć, pokroić na porcje, oprószyć pieprzem oraz solą i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać do tego pomidory z puszki, pokrojone drobno i sparzone grzyby, liść laurowy, wlać wino, ocet balsamiczny i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia mieszać i polewać mięso wytworzonym sosem. Gotowe ściągnąć z ognia.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić i utłuc z pokrojonym porem. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Następnie zrolować je ręcznie w jeden rulon, po czym nożem pokroić go na kluski o szerokości 1,5 cm. Pokrojone kluski wrzucić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy przy pomocy łyżki cedzakowej odcedzić i wyłożyć na talerz.
Na ugotowane kluski przełożyć duszone mięso ze wszystkimi składnikami. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić i utłuc z pokrojonym porem. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Następnie zrolować je ręcznie w jeden rulon, po czym nożem pokroić go na kluski o szerokości 1,5 cm. Pokrojone kluski wrzucić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy przy pomocy łyżki cedzakowej odcedzić i wyłożyć na talerz.
Na ugotowane kluski przełożyć duszone mięso ze wszystkimi składnikami. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)