Dynia pieczona z soczewicą i porem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1966
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 300 g miąższu z dyni
- 3 łyżki oleju
- 1 por
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zieloną przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego ugotowaną wcześniej soczewicę, oprószyć ją szczyptą pieprzu, mielonym kminem rzymskim, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę, por pokroić na kawałki i razem przełożyć na rozgrzaną 1 łyżkę oleju na patelni. Oba składniki doprawić do smaku szczypta soli i smażyć do chwili, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do soczewicy na talerzu. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)