Dynia pieczona z soczewicą i porem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1748
Dynia pieczona z soczewicą i porem
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 300 g miąższu z dyni
  • 3 łyżki oleju
  • 1 por
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zieloną przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego ugotowaną wcześniej soczewicę, oprószyć ją szczyptą pieprzu, mielonym kminem rzymskim, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę, por pokroić na kawałki i razem przełożyć na rozgrzaną 1 łyżkę oleju na patelni. Oba składniki doprawić do smaku szczypta soli i smażyć do chwili, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do soczewicy na talerzu. Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów