Soczewica z przegrzebkami, porem i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1742
Składniki:
- 400 g soczewicy
- 6 mrożonych przegrzebek
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1 młoda cukinia zielona
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie 2 łyżki ugotowanej soczewicy pozostawić w całości, a resztę zmiksować mikserem z masłem i przełożyć do miski.
Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przegrzebki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do zmiksowanej soczewicy.
Wszystko posypać pozostawioną wcześniej całą soczewicą. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię z porem pokroić w cienką, podłużną słomkę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przegrzebki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do zmiksowanej soczewicy.
Wszystko posypać pozostawioną wcześniej całą soczewicą. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię z porem pokroić w cienką, podłużną słomkę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)