Kapusta pekińska z grzybami Shiitake
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4501
Składniki:
- 30 g grzybów Shiitake
- 3/4 l bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby dobrze opłukać i odciąć trzony, następnie ugotować z bulionem warzywnym. Mniej, niż połowę grzybów wyciągnąć z bulionu, przestudzić i zmiksować.1,5 łyżki masła rozpuścić na rozgrzanej patelni, wrzucić drobno pokrojona cebulę, czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać zmiksowane grzyby i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. W rondelku rozpuścić 1,5 łyżki masła, mąkę, dobrze rozprowadzić i zrobić jasną zasmażkę, po czym połączyć ją z cebulą i grzybami, a następnie przelać do bulionu. Sałatę pekińską dobrze opłukać, pokroić na kawałki, wrzucić do gorącego bulionu i krótko zagotować. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i przelać na talerz.
Komentarze (0)