Kapusta pekińska z grzybami Shiitake

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4501
Kapusta pekińska z grzybami Shiitake
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g grzybów Shiitake
  • 3/4 l bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby dobrze opłukać i odciąć trzony, następnie ugotować z bulionem warzywnym. Mniej, niż połowę grzybów wyciągnąć z bulionu, przestudzić i zmiksować.1,5 łyżki masła rozpuścić na rozgrzanej patelni, wrzucić drobno pokrojona cebulę, czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać zmiksowane grzyby i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. W rondelku rozpuścić 1,5 łyżki masła, mąkę, dobrze rozprowadzić i zrobić jasną zasmażkę, po czym połączyć ją z cebulą i grzybami, a następnie przelać do bulionu. Sałatę pekińską dobrze opłukać, pokroić na kawałki, wrzucić do gorącego bulionu i krótko zagotować. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów