Risotto z dynią, szpinakiem i parmezanem

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3238
Risotto z dynią, szpinakiem i parmezanem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g miąższu z dyni
  • 30 g obranych pestek z dyni
  • 4 łyżki masła
  • 4 plastry parmezanu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pęczek szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Ryż opłukać bieżącą wodą, po czym zalać go mlekiem, dodać pokrojoną marchew i razem ugotować na sypko. Po ugotowaniu wymieszać na gorąco ze śmietaną. Miąższ dyni pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, Dodać do tego 2 łyżki masła, wsypać cukier, oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego szpinak. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony szpinak ściągnąć z ognia i dodać do całości. Obrane nasiona dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Parmezan połamać na kawałki i dodać do składników. Obrane nasiona dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu i wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki posypać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów