Wołowina z makaronem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3977
Wołowina z makaronem ryżowym
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wołowej
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, gotować do miękkości i odcedzić. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić na połówki, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Wołowiną pokroić w cienkie plastry, po czym zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać ugotowany wcześniej makaron ryżowy. Smażyć go do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym mięsem, fasolką oraz pokrojona marchewką. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i wyłożyć na talerz. Potrawę posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów