Wołowina z makaronem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3977
Składniki:
- 200 g łopatki wołowej
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, gotować do miękkości i odcedzić. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić na połówki, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Wołowiną pokroić w cienkie plastry, po czym zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać ugotowany wcześniej makaron ryżowy. Smażyć go do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym mięsem, fasolką oraz pokrojona marchewką. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i wyłożyć na talerz. Potrawę posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)