Wołowina Bourguignon

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1834
Wołowina Bourguignon
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 150 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 15 g wędzonego boczku
  • 8 małych cebulek dymek
  • 6 pieczarek
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 bagietka cebulowa
  • 0,5 łyżeczki mielonego rozmarynu
  • natka jarmużu do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry. Wołowinę pokroić na małe kawałki i obtoczyć w mące. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony drobno boczek i zrumienić. Następnie włożyć do tego pokrojone marchewki pokrojone pieczarki oraz obtoczoną w mące wołowinę. Składniki smażyć do czasu, aż wołowina się przyrumieni, wtedy dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, zalać winem czerwonym i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Potem dodać do tego obrane cebulki, wlać bulion warzywny i gotować do miękkości składników. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i przelać na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Gotową potrawę podawać z połamaną na kawałki bagietką cebulową oraz natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów