Wołowina Bourguignon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2126
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 150 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 15 g wędzonego boczku
- 8 małych cebulek dymek
- 6 pieczarek
- 4 marchewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki
- 2 duże ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 bagietka cebulowa
- 0,5 łyżeczki mielonego rozmarynu
- natka jarmużu do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry. Wołowinę pokroić na małe kawałki i obtoczyć w mące. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony drobno boczek i zrumienić. Następnie włożyć do tego pokrojone marchewki pokrojone pieczarki oraz obtoczoną w mące wołowinę. Składniki smażyć do czasu, aż wołowina się przyrumieni, wtedy dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, zalać winem czerwonym i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Potem dodać do tego obrane cebulki, wlać bulion warzywny i gotować do miękkości składników. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i przelać na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Gotową potrawę podawać z połamaną na kawałki bagietką cebulową oraz natką jarmużu.
Komentarze (0)