Babeczki krzyżowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2022
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 5 g rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
- szczypta soli
- Na lukier:
- 150 g cukru
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z cukrem, po czym połączyć z mąką. Wbić do tego jajko, wsypać sparzone rodzynki i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier utrzeć z białkiem jajka oraz sokiem cytrynowym na szklistą masę i nałożyć ją krzyżowo na przestudzone bułki. Podawać do spożycia, gdy lukier zastygnie.
Przygotować lukier: cukier utrzeć z białkiem jajka oraz sokiem cytrynowym na szklistą masę i nałożyć ją krzyżowo na przestudzone bułki. Podawać do spożycia, gdy lukier zastygnie.
Komentarze (0)