Rajma Chawal

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3083
Rajma Chawal
fot. Ankur's / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać zalać trzema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Po tym czasie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić (wody z gotowanej fasoli nie wylewać). Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony koper, kolendrę, kardamon, cynamon, kurkumę i dodać tarty imbir. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojoną paprykę chili i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać 2 szklanki wody z gotowanej fasoli. Dodać również ugotowaną fasolę i wlać sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), ponownie wymieszać i zagotować Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany ryż.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów