Bakłażan smażony w sosie sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7773
Składniki:
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Bakłażana oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w cienkie. podłużne plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Olej arachidowy zmieszać z sosem sojowym, brązowym cukrem i octem ryżowym. Zmieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię i zeszklić na nich obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego wcześniej bakłażana. Całość posypać suszonymi płatkami chili, oprószyć pieprzem białym oraz szczyptą soli i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości bakłażana. Kiedy zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sezamem.
Komentarze (0)