Melon faszerowany wołowiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3438
Składniki:
- 500 g wołowiny bez kości
- 15 dag sera żółtego w plastrach
- 2 melony
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka ananasa w kostce
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Melony umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć miąższ (miseczki pozostawić), i zmiksować go. Dodać do niego osączone z zalewy kawałki ananasa i wymieszać. Wołowinę oprószyć pieprzem oraz solą i pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek, zeszklić, następnie dodać kawałki wołowiny, zrumienić i wlać wino. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać zmiksowanego melona z ananasem. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, dusić przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i całością wypełnić miseczki melona. Na wierzch wyłożyć pokrojone drobno plastry sera żółtego i wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Kiedy ser żółty zacznie się rozpływać, wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)