Melon faszerowany wołowiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3438
Melon faszerowany wołowiną
fot. A nosa disco necesítanos / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g wołowiny bez kości
  • 15 dag sera żółtego w plastrach
  • 2 melony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka ananasa w kostce
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Melony umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć miąższ (miseczki pozostawić), i zmiksować go. Dodać do niego osączone z zalewy kawałki ananasa i wymieszać. Wołowinę oprószyć pieprzem oraz solą i pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek, zeszklić, następnie dodać kawałki wołowiny, zrumienić i wlać wino. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać zmiksowanego melona z ananasem. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, dusić przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i całością wypełnić miseczki melona. Na wierzch wyłożyć pokrojone drobno plastry sera żółtego i wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Kiedy ser żółty zacznie się rozpływać, wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów