Medhu Vadai
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2572
Składniki:
- 200 ml sosu chili
- 150 ml sosu czosnkowego
- 2 liście bananowca
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na talerz. Paprykę chili umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Sos czosnkowy oraz sos chili przelać do małych, osobnych miseczek i również wyłożyć na talerz. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z proszkiem do pieczenia, curry, mielonym kminkiem i szczyptą soli. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Wlać do tego letnią wodę i z całości zagnieść ciasto. Dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę chili i ponownie wszystko wyrobić ręcznie, po czym zrolować na grubość wskazującego palca i podzielić na równe kawałki Z kawałków uformować krążki i dokładnie zlepić ich końce. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)