Dakkochi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2309
Dakkochi
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z kurczaka
  • 4 zielone szparagi
  • 1 cytryna
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • Na marynatę:
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 łyżeczki pasty chili
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka mielonych orzeszków pinii

Opis przygotowania:

Warzywa, cytrynę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Filety z kurczaka również pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych szparagów. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz.

Przygotować marynatę: wino przelać do miski, wlać do niego miód płynny oraz sos sojowy, dodać pastę chili, czosnek granulowany i mielone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszać, po czym przelać do pokrojonego mięsa ze szparagami, wymieszać i marynować przez 40 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z marynaty, nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla.

Grillować do miękkości mięsa z obu stron. Gotowe szaszłyki ściągnąć z grilla, skropić pozostałą marynatą i przełożyć na talerz z sałatą strzępiastą. Wszystko udekorować pokrojoną w plastry cytryną.

Komentarze (0)