Dakkochi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2309
Składniki:
- 300 g filetów z kurczaka
- 4 zielone szparagi
- 1 cytryna
- 1 główka sałaty strzępiastej
- Na marynatę:
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 3 łyżki keczupu łagodnego
- 2 łyżeczki pasty chili
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka mielonych orzeszków pinii
Opis przygotowania:
Warzywa, cytrynę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Filety z kurczaka również pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych szparagów. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz.
Przygotować marynatę: wino przelać do miski, wlać do niego miód płynny oraz sos sojowy, dodać pastę chili, czosnek granulowany i mielone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszać, po czym przelać do pokrojonego mięsa ze szparagami, wymieszać i marynować przez 40 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z marynaty, nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla.
Grillować do miękkości mięsa z obu stron. Gotowe szaszłyki ściągnąć z grilla, skropić pozostałą marynatą i przełożyć na talerz z sałatą strzępiastą. Wszystko udekorować pokrojoną w plastry cytryną.
Przygotować marynatę: wino przelać do miski, wlać do niego miód płynny oraz sos sojowy, dodać pastę chili, czosnek granulowany i mielone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszać, po czym przelać do pokrojonego mięsa ze szparagami, wymieszać i marynować przez 40 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z marynaty, nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla.
Grillować do miękkości mięsa z obu stron. Gotowe szaszłyki ściągnąć z grilla, skropić pozostałą marynatą i przełożyć na talerz z sałatą strzępiastą. Wszystko udekorować pokrojoną w plastry cytryną.
Komentarze (0)