Tofu w sosie sojowym z imbirem i ziołami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2349
Składniki:
- 300 g jedwabistego tofu
- 150 ml ciemnego sosu sojowego
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 papryczki czerwone chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek zielonej kolendry
- pęczek roszponki
- garstka świeżej mięty
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Roszponkę, miętę oraz zieloną kolendrę pokroić drobno i wymieszać razem ze sobą. Tofu pokroić w cienkie plastry, przełożyć na talerz i oprószyć pieprzem białym oraz szczyptą soli. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojony wcześniej imbir wraz z czerwoną papryczką chili. Zeszklone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość zalać sosem sojowym i posypać pokrojonymi ziołami.
Komentarze (0)