Tofu z brokułem i papryką w sosie sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2430
Składniki:
- 250 g jedwabistego tofu
- 200 ml sosu sojowego
- 2 brokuły
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka sezamu
- sól
Opis przygotowania:
Brokuły oraz paprykę umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Brokuły pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć ją do miękkości. Następnie dodać do niej ugotowane brokuły i pokrojone na kawałki tofu. Całość zalać sosem sojowym, posypać sezamem i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć ją do miękkości. Następnie dodać do niej ugotowane brokuły i pokrojone na kawałki tofu. Całość zalać sosem sojowym, posypać sezamem i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)