Wołowina z grzankami i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1855
Wołowina z grzankami i cebulą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 2 zwykle bułki
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki czerwonej cebuli w zalewie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Bułki przekroić na połowy, wysmarować je 4 łyżkami oleju, oprószyć suszonym oregano i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione wyłożyć na talerz. Wołowinę przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie pokroić ją na małe kawałki i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione mięso przełożyć na bułki na talerzu. Nałożyć na to osaczoną z zalewy czerwoną cebulę. Białą cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 0,5 mm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Pokrojoną cebule namoczyć w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w mące ze składnikami i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów