Wołowina z grzankami i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1855
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 2 zwykle bułki
- 2 białe cebule
- 2 łyżki czerwonej cebuli w zalewie
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Bułki przekroić na połowy, wysmarować je 4 łyżkami oleju, oprószyć suszonym oregano i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione wyłożyć na talerz. Wołowinę przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie pokroić ją na małe kawałki i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione mięso przełożyć na bułki na talerzu. Nałożyć na to osaczoną z zalewy czerwoną cebulę. Białą cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 0,5 mm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Pokrojoną cebule namoczyć w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w mące ze składnikami i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)