Wołowina z dwoma serami i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1776
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 250 g sera edamskiego
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser edamski pokroić na małe, równe kawałki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do pokrojone mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojoną cebulę. Składniki dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Na następny talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z przyprawą garam masala. Pokrojony wcześniej ser edamski namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej z przyprawą i wrzucić go do mocno rozgrzanego masła na patelni. Składniki smażyć na rumiany kolor z każdej strony na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem, wstawić wraz z talerzem do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż parmezan się roztopi. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać na gorąc.
Komentarze (0)