Zupa migdałowa z kabanosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1915
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 ml śmietany 12%
- 100 g płatków migdałowych
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 20 g kabanosów
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kabanosy pokroić w cienkie plastry. Cebulą z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać płatki migdałowe i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojone kabanosy i smażyć przez kolejną minutę, po czym połowę ze smażonych kabanosów odebrać łyżką i pozostawić do posypania potrawy, a resztę pozostawić do dalszego gotowania. Następnie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, śmietaną i winem wytrawnym, po czym dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę startej wcześniej marchwi (drugą połowę pozostawić do posypania zupy). Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać trzepaczką i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Gotową zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, marchwią i smażonymi kabanosami.
Komentarze (0)