Zupa migdałowa z kabanosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1915
Zupa migdałowa z kabanosem
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 20 g kabanosów
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kabanosy pokroić w cienkie plastry. Cebulą z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać płatki migdałowe i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojone kabanosy i smażyć przez kolejną minutę, po czym połowę ze smażonych kabanosów odebrać łyżką i pozostawić do posypania potrawy, a resztę pozostawić do dalszego gotowania. Następnie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, śmietaną i winem wytrawnym, po czym dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę startej wcześniej marchwi (drugą połowę pozostawić do posypania zupy). Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać trzepaczką i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Gotową zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, marchwią i smażonymi kabanosami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów