Wołowina grillowana z cebulą i kiełkami fasoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2109
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 5 g kiełków fasoli mung
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 4 listki świeżego szpinaku
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki fasoli sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Listki szpinaku umyć i osączyć z wody. Jedną łyżkę sezamu przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na średnim ogniu, ściągnąć z ognia, przestudzić i wymieszać z pozostałym sezamem. Następnie mięso pokroić w podłużne plastry o grubości 1,5 cm, skropić je dwoma łyżkami oleju, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Piec je do miękkości na rozpalonym grillu, po czym dodać do kiełków fasoli na talerzu. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i mocniej zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Wszystko skropić sosem sojowym, posypać sezamem i udekorować świeżymi listkami szpinaku.
Komentarze (0)