Wołowina grillowana z cebulą i kiełkami fasoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1866
Wołowina grillowana z cebulą i kiełkami fasoli
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 4 listki świeżego szpinaku
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki fasoli sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Listki szpinaku umyć i osączyć z wody. Jedną łyżkę sezamu przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na średnim ogniu, ściągnąć z ognia, przestudzić i wymieszać z pozostałym sezamem. Następnie mięso pokroić w podłużne plastry o grubości 1,5 cm, skropić je dwoma łyżkami oleju, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Piec je do miękkości na rozpalonym grillu, po czym dodać do kiełków fasoli na talerzu. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i mocniej zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Wszystko skropić sosem sojowym, posypać sezamem i udekorować świeżymi listkami szpinaku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów