Ciastka truskawkowo-serowe
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1133
Składniki:
- 400 g białej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
- świeża mięta do dekoracji
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
- Masa serowa:
- 400 g twarogu sernikowego
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, odsączyć z wody i obrać z szypułek.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 4 mm, wyciąć w nim foremką okrągłe kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Nabrać ją łyżką i włożyć do niej po jednej całej truskawce. Masę z truskawką dokładnie zlepić i przełożyć na upieczone wcześniej ciastka
Czekoladę białą połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi, udekorować świeżą miętą i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 4 mm, wyciąć w nim foremką okrągłe kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Nabrać ją łyżką i włożyć do niej po jednej całej truskawce. Masę z truskawką dokładnie zlepić i przełożyć na upieczone wcześniej ciastka
Czekoladę białą połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi, udekorować świeżą miętą i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)