Ciastka truskawkowo-serowe

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1133
Ciastka truskawkowo-serowe
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g białej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • świeża mięta do dekoracji
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • Masa serowa:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, odsączyć z wody i obrać z szypułek.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 4 mm, wyciąć w nim foremką okrągłe kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Nabrać ją łyżką i włożyć do niej po jednej całej truskawce. Masę z truskawką dokładnie zlepić i przełożyć na upieczone wcześniej ciastka

Czekoladę białą połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi, udekorować świeżą miętą i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów