Wołowina duszona w winie z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 871
Składniki:
- 800 g łopatki wołowej bez kości
- 600 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 główki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki czerstwego chleba pszennego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz czarny mielony
- sól morska
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Marchew, mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Wołowinę pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry. Czosnek również obrać ze skóry i pokroić go na małe kawałki. Mięso przełożyć do brytfanny i posypać je pokrojonym wcześniej czosnkiem. Dodać do tego obraną marchew, całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i całość oprószyć solą morską oraz mielonym czarnym pieprzem. Wszystko zalać czerwonym winem wytrawnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Kromki czerstwego chleba lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu, a po zrumienieniu ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)