Wołowina duszona w winie z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 871
Wołowina duszona w winie z grzankami
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g łopatki wołowej bez kości
  • 600 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki czerstwego chleba pszennego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny mielony
  • sól morska
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Marchew, mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Wołowinę pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry. Czosnek również obrać ze skóry i pokroić go na małe kawałki. Mięso przełożyć do brytfanny i posypać je pokrojonym wcześniej czosnkiem. Dodać do tego obraną marchew, całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i całość oprószyć solą morską oraz mielonym czarnym pieprzem. Wszystko zalać czerwonym winem wytrawnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Kromki czerstwego chleba lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu, a po zrumienieniu ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów