Wołowina z cebulą i płatkami kukurydzianymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1468
Wołowina z cebulą i płatkami kukurydzianymi
fot. andyket / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g karkówki wołowej
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Wołowinę pokroić na kawałki, po czym oprószyć ją pieprzem, solą oraz mąką. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oprószoną powyższymi składnikami wołowinę i zrumienić. Potem wlać do tego bulion warzywny i dusić mięso do miękkości. Uduszone wraz z bulionem przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Całość posypać płatkami kukurydzianymi oraz pokrojonym szczypiorkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy