Zapiekanka pasterska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2230
Składniki:
- 2 kiszone ogórki
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
- 1 czerwona cebula
- 1 główka sałaty
- sól
- pieprz
- Na zapiekankę:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 100 g masła
- 2 marchewki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Główkę sałaty podzielić na liście i przełożyć na talerz. Pomidory pokroić na ćwiartki i dodać do sałaty. Cebulę czerwoną pokroić w kostkę, a ogórki kiszone w cienkie plastry i razem dodać do warzyw na talerzu. Składniki zalać oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu.
Przygotować zapiekankę: kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc tłuczkiem na miazgę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na połowie stopionego masła na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać marchew i mielone mięso, zalać sosem Worcestershire, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego osączoną wcześniej z zalewy kukurydzę i zielony groszek, wymieszać, zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć do wysmarowanego masłem odpowiedniego naczynia do zapiekania. Na wyłożone składniki w naczyniu nałożyć ubite wcześniej gotowane ziemniaki i przełożyć je na drugą część masła pokrojonego na małe kawałki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Przygotować zapiekankę: kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc tłuczkiem na miazgę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na połowie stopionego masła na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać marchew i mielone mięso, zalać sosem Worcestershire, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego osączoną wcześniej z zalewy kukurydzę i zielony groszek, wymieszać, zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć do wysmarowanego masłem odpowiedniego naczynia do zapiekania. Na wyłożone składniki w naczyniu nałożyć ubite wcześniej gotowane ziemniaki i przełożyć je na drugą część masła pokrojonego na małe kawałki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)