Wołowina z fasolą i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2752
Składniki:
- 50 g wołowiny bez kości
- 50 g czarnej fasoli
- 15 dag białego sera
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę umyć, moczyć przez 4 godziny, posolić, ugotować w wodzie, w której się moczyła, a następnie odcedzić i przełożyć do miski. Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do fasoli. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pokrojone na kawałki mięso, zrumienić z każdej strony, dodać przecier pomidorowy, przykryć i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać do całości. Ser biały rozdrobnić i posypać potrawę.
Komentarze (0)