Wołowina z fasolą i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2752
Wołowina z fasolą i ryżem
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 g wołowiny bez kości
  • 50 g czarnej fasoli
  • 15 dag białego sera
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę umyć, moczyć przez 4 godziny, posolić, ugotować w wodzie, w której się moczyła, a następnie odcedzić i przełożyć do miski. Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do fasoli. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pokrojone na kawałki mięso, zrumienić z każdej strony, dodać przecier pomidorowy, przykryć i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać do całości. Ser biały rozdrobnić i posypać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów