Piernik z musem truskawkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3119
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 20 dag miodu
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- Na mus truskawkowy:
- 250 g sera mascarpone
- 75 g galaretki wiśniowej w proszku (1 opakowanie)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 białka
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 szklanka jeżyn
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 4 liście mięty do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na piernik: 2 jajka utrzeć z cukrem i 2 łyżkami masła na jednolitą masę. Dodać do tego mąkę i nadal razem ucierać przez 5 minut. Następnie w rondlu podgrzewać miód, mieszając drewniana łyżką. Kiedy się lekko zrumieni, przelać go do utartej masy. Sodę oczyszczoną zalać 3 łyżkami letniej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do utartej masy. Do masy dodać przyprawy korzenne do pierników, wlać mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Formę do pieczenia wysmarować 2 łyżkami masła, oprószyć mąką i przelać do niej całą zawartość masy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec ciasto przez ok. 50 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować mus truskawkowy: żelatynę namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody, aby napęczniała. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osączyć z wody. Część z nich pozostawić do dekoracji, a resztę zmiksować z serem mascarpone i namoczoną żelatyną. 2 białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym dodać zmiksowanych składników i jeszcze raz wszystko zmiksować. Zmiksowany mus wyłożyć na upieczony wcześniej piernik i wstawić do lodówki, aby stężał.
Przygotować galaretkę wiśniową: zagotować 500 ml wody, ściągnąć z ognia i rozpuścić w niej 1 opakowanie galaretki w proszku. Kiedy galaretka przestygnie i zacznie tężeć, przelać ją na mus truskawkowy i z powrotem włożyć ją na jakiś czas do lodówki.
Gotowe ciasto wyciągnąć, pokroić na porcje, udekorować truskawkami, jeżynami i listkami mięty.
Przygotować mus truskawkowy: żelatynę namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody, aby napęczniała. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osączyć z wody. Część z nich pozostawić do dekoracji, a resztę zmiksować z serem mascarpone i namoczoną żelatyną. 2 białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym dodać zmiksowanych składników i jeszcze raz wszystko zmiksować. Zmiksowany mus wyłożyć na upieczony wcześniej piernik i wstawić do lodówki, aby stężał.
Przygotować galaretkę wiśniową: zagotować 500 ml wody, ściągnąć z ognia i rozpuścić w niej 1 opakowanie galaretki w proszku. Kiedy galaretka przestygnie i zacznie tężeć, przelać ją na mus truskawkowy i z powrotem włożyć ją na jakiś czas do lodówki.
Gotowe ciasto wyciągnąć, pokroić na porcje, udekorować truskawkami, jeżynami i listkami mięty.
Komentarze (0)