Placki ziemniaczane z fasolą i wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2852
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 30 g zielonej fasoli mung w zalewie
- 30 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Polędwicę wołową umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, imbirem i pokroić na drobne kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać pokrojoną polędwicę wołową i zrumienić na małym ogniu. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Do startych ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, dodać zrumienioną wołowinę, osączoną z zalewy fasole mung, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić przyprawami do smaku. Całość dokładnie wymieszać, po czym rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor.
Komentarze (0)