Placki ziemniaczane z fasolą i wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2650
Placki ziemniaczane z fasolą i wołowiną
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g zielonej fasoli mung w zalewie
  • 30 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Polędwicę wołową umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, imbirem i pokroić na drobne kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać pokrojoną polędwicę wołową i zrumienić na małym ogniu. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Do startych ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, dodać zrumienioną wołowinę, osączoną z zalewy fasole mung, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić przyprawami do smaku. Całość dokładnie wymieszać, po czym rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów