Wołowina grillowana z ryżem i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2027
Składniki:
- 200 g łopatki wołowej
- 2 łyżki sezamu
- 1 szklanka ryżu
- 1 kapusta pekińska
- Na marynatę:
- 1 łyżka gotowej pasty chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Mięso umyć i podzielić na małe kawałki. Przygotować marynatę: gotową pastę chili zmieszać z miodem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wymieszanymi składnikami natrzeć pokrojone mięso, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Kapustę pekińską umyć, osączyć z wody, podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na liście kapusty pekińskiej. Dodać do tego grillowana wołowinę , a całość posypać sezamem.
Komentarze (0)