Sałatka z topinamburu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5302
Składniki:
- 6 bulw topinamburu (słonecznika bulwiastego)
- 5 dag migdałów
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 papryczka chili
- garść bazylii
- sol
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Bulwy słonecznika, bazylię i papryczkę dokładnie umyć i osączyć z wody. Bulwy obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Olej zmieszać z winem wytrawnym, sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu, pokrojoną drobno papryczką chili i odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Smażone migdały pokroić w cienkie plastry i dodać do wyciągniętych składników z lodówki. Dodać do tego pokrojona bazylię, po czym całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (1)
Świerzy topinambur ma chrupką konsystencję (jak rzodkiewka) jego smak jest jednak słodkawy z lekką nutą orzecha. Topinambur jest wskazany dla osób odchudzających się ponieważ zmniejsza indeks glikemiczny, wspomaga przemianę materii i powoduje uczucie sytości. Topinambur jest również wskazany dla diabetyków ponieważ nie zawiera cukru.