Wołowina z ryżem i fasolką w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2568
Składniki:
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka ryżu
- 500 g wołowiny bez kości
- 3 czerwone papryczki chili
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1,5 łyżki curry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody z połową łyżki curry, ugotować na sypko, odparować i dodać do fasolki. Wołowinę umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki.
Przygotować marynatę: papryczki czerwone pokroić drobno. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i połączyć z papryczką. Dodać do tego imbir mielony, natkę zielonej pietruszki, sól oraz pieprz, wlać olej i wszystko razem wymieszać.
Do wymieszanych składników dodać pokrojone mięso, ponownie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, przełożyć na patelnię i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 7 minut. Po tym czasie curry, wlać bulion warzywny, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Duszone składniki dodać do całości.
Przygotować marynatę: papryczki czerwone pokroić drobno. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i połączyć z papryczką. Dodać do tego imbir mielony, natkę zielonej pietruszki, sól oraz pieprz, wlać olej i wszystko razem wymieszać.
Do wymieszanych składników dodać pokrojone mięso, ponownie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, przełożyć na patelnię i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 7 minut. Po tym czasie curry, wlać bulion warzywny, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Duszone składniki dodać do całości.
Komentarze (0)