Wołowina z ryżem i fasolką w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2568
Wołowina z ryżem i fasolką w curry
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1,5 łyżki curry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody z połową łyżki curry, ugotować na sypko, odparować i dodać do fasolki. Wołowinę umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki.

Przygotować marynatę: papryczki czerwone pokroić drobno. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i połączyć z papryczką. Dodać do tego imbir mielony, natkę zielonej pietruszki, sól oraz pieprz, wlać olej i wszystko razem wymieszać.

Do wymieszanych składników dodać pokrojone mięso, ponownie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, przełożyć na patelnię i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 7 minut. Po tym czasie curry, wlać bulion warzywny, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Duszone składniki dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów