Wołowina z ryżem i bananami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3103
Składniki:
- 50 g wołowiny bez kości
- 20 dag zielonego groszku w łupinie
- 4 łyżki zielonego groszku z puszki
- 2 marchewki
- 2 banany
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać zimną wodą, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Wołowinę pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić do niego marchew, cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. Dodać do tego paprykę, zielony groszek w łupinie i groszek z puszki. Posolić, oprószyć pieprzem i dobrze wymieszać. Do całości włożyć ryż i smażyć razem do 3 minut. Po tym czasie przełożyć na talerz. Banany umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie wyciągnąć je, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Do spożycia podawać na ciepło.
Komentarze (0)