Wołowina z ryżem i bananami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3103
Wołowina z ryżem i bananami
fot. Eli Hodapp / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g wołowiny bez kości
  • 20 dag zielonego groszku w łupinie
  • 4 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 2 marchewki
  • 2 banany
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać zimną wodą, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Wołowinę pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić do niego marchew, cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. Dodać do tego paprykę, zielony groszek w łupinie i groszek z puszki. Posolić, oprószyć pieprzem i dobrze wymieszać. Do całości włożyć ryż i smażyć razem do 3 minut. Po tym czasie przełożyć na talerz. Banany umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie wyciągnąć je, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Do spożycia podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów