Sałatka z ryżem, wołowiną i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3982
Składniki:
- 40 g wołowiny bez kości
- 4 jajka
- 4 liście sałaty
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 pomidory
- 1 szklanka ryżu
- 1 główka salaty
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Wołowinę oprószyć solą, pieprzem, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Sałatę pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy. Wszystkie składniki dodać do ryżu, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)