Sałatka z ryżem, wołowiną i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3982
Sałatka z ryżem, wołowiną i jajkami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wołowiny bez kości
  • 4 jajka
  • 4 liście sałaty
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 główka salaty
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Wołowinę oprószyć solą, pieprzem, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Sałatę pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy. Wszystkie składniki dodać do ryżu, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów