Wołowina z dynią i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2139
Wołowina z dynią i makaronem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g karkówki wołowej
  • 30 g makaronu nitki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Karkówkę wołową pokroić w plastry. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki oraz curry i zrumienić na średnim ogniu. Potem wlać do tego mleko kokosowe, przykryć i dusić pod przykryciem. W połowie duszenia dodać do tego pokrojoną dynię, po czym wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (2)

A pomidory kiedy????

A pomidorków nie ma, bo zostały omyłkowo podane. Przepraszam

Podobne przepisy

Więcej przepisów