Wołowina z dynią i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2139
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g karkówki wołowej
- 30 g makaronu nitki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Karkówkę wołową pokroić w plastry. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki oraz curry i zrumienić na średnim ogniu. Potem wlać do tego mleko kokosowe, przykryć i dusić pod przykryciem. W połowie duszenia dodać do tego pokrojoną dynię, po czym wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (2)
A pomidory kiedy????
A pomidorków nie ma, bo zostały omyłkowo podane. Przepraszam