Dynia ze szparagami zapiekana z makaronem i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1920
Dynia ze szparagami zapiekana z makaronem i kurczakiem
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • świeża bazylia do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 150 masła
  • 50 ml mleka 2%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połowy i wydrążyć z niej środki. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko solonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzem i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy będą miękkie, ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Po wymieszaniu całość przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do szparagów na talerzu.

Przygotować sos: masło stopić w rondlu. Żółtka przełożyć do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę, tartą gałkę muszkatołową i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu doprawić do smaku szczyptą soli i stopniowo przelać do stopionego wcześniej masła. Całość mieszać do chwili aż utworzy się gęściejsza masa, wtedy ściągnąć ją z ognia i polać potrawę.

Wszystko udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów