Dynia ze szparagami zapiekana z makaronem i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1920
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 300 g makaronu spaghetti
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- świeża bazylia do dekoracji
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 150 masła
- 50 ml mleka 2%
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połowy i wydrążyć z niej środki. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko solonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzem i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy będą miękkie, ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Po wymieszaniu całość przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do szparagów na talerzu.
Przygotować sos: masło stopić w rondlu. Żółtka przełożyć do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę, tartą gałkę muszkatołową i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu doprawić do smaku szczyptą soli i stopniowo przelać do stopionego wcześniej masła. Całość mieszać do chwili aż utworzy się gęściejsza masa, wtedy ściągnąć ją z ognia i polać potrawę.
Wszystko udekorować świeżą bazylią.
Przygotować sos: masło stopić w rondlu. Żółtka przełożyć do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę, tartą gałkę muszkatołową i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu doprawić do smaku szczyptą soli i stopniowo przelać do stopionego wcześniej masła. Całość mieszać do chwili aż utworzy się gęściejsza masa, wtedy ściągnąć ją z ognia i polać potrawę.
Wszystko udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)