Gulasz cielęcy z dynią i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3930
Składniki:
- 400 g cielęciny bez kości
- 300 g makaronu lasagne
- 300 g miąższu z dyni
- 250 ml bulionu warzywnego z kostki
- 50 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamon
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz dynię umyć i osączyć z wody. Cielęcinę i dynię pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w podłużne plastry. Połowę masła stopić w rondlu, dodać do niego pokrojoną cielęcinę i przyrumienić. Następnie do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę i czosnek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać startą skórkę z cytryny i cynamon, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Stopić na patelni drugą połowę masła i dodać do tego pokrojoną dynię. Dynię oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażoną rozgnieść widelcem, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do gotowanego mięsa i całość wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia, doprawić do smaku przyprawami i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)