Gulasz cielęcy z dynią i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3930
Gulasz cielęcy z dynią i makaronem
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g cielęciny bez kości
  • 300 g makaronu lasagne
  • 300 g miąższu z dyni
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamon
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz dynię umyć i osączyć z wody. Cielęcinę i dynię pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w podłużne plastry. Połowę masła stopić w rondlu, dodać do niego pokrojoną cielęcinę i przyrumienić. Następnie do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę i czosnek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać startą skórkę z cytryny i cynamon, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Stopić na patelni drugą połowę masła i dodać do tego pokrojoną dynię. Dynię oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażoną rozgnieść widelcem, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do gotowanego mięsa i całość wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia, doprawić do smaku przyprawami i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów