Kalafior z piekarnika
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3758
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 100 ml wywaru z gotowanego kalafiora
- 10 dag nasion dyni
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka mleka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kalafiora oraz paprykę umyć. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić (zostawić 100 ml wywaru z gotowania) i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Do kalafiora dodać tarty parmezan, wbić jajka, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Potem dodać do tego pokrojoną paprykę i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia do zapiekania, po czym wstawić do większego naczynia zalanego wodą. Oba naczynia wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni i piec do czasu zarumienienia się składników. W tym czasie 100 ml pozostawionego wywaru z gotowanego kalafiora przelać do rondla, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Zagotowany przelać na talerz. Zapieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz z przecierem pomidorowym. Nasiona dyni obrać ze łupinek, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)