Dynia z pasztetem i wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1441
Dynia z pasztetem i wołowiną
fot. anneh632 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g pasztetu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie oprószyć go szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości. Kiedy zmięknie wyciągnąć go z piekarnika i przełożyć do miski. Pasztet drobiowy rozdrobnić widelcem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszony tymianek, kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokruszony wcześniej pasztet drobiowy, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do pieczonej dyni w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów