Dynia z pasztetem i wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1441
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g pasztetu drobiowego
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie oprószyć go szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości. Kiedy zmięknie wyciągnąć go z piekarnika i przełożyć do miski. Pasztet drobiowy rozdrobnić widelcem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszony tymianek, kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokruszony wcześniej pasztet drobiowy, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do pieczonej dyni w misce.
Komentarze (0)