Pszenica z fasolą w pesto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1325
Pszenica z fasolą w pesto
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 1 szklanka pszenicy
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 10 g tłuczonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu postawić na średnim ogniu, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Fasolę białą osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej pszenicy. Oliwki osaczyć z zalewy, pokroić na kawałki i dodać do składników.
Przygotować pesto: bazylię opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Następnie wlać do niej oliwę z oliwek, dodać tłuczone orzeszki pinii oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i połączyć z całością.
Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów