Pszenica z fasolą w pesto
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2013
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 1 szklanka pszenicy
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 10 g tłuczonych orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garstka świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu postawić na średnim ogniu, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Fasolę białą osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej pszenicy. Oliwki osaczyć z zalewy, pokroić na kawałki i dodać do składników.
Przygotować pesto: bazylię opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Następnie wlać do niej oliwę z oliwek, dodać tłuczone orzeszki pinii oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i połączyć z całością.
Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Następnie wlać do niej oliwę z oliwek, dodać tłuczone orzeszki pinii oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i połączyć z całością.
Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)