Łosoś po tajsku z dwoma sosami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2634
Składniki:
- 400 g filetów z łososia
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 100 ml sosu słodkiego z chili
- 100 g fasoli szparagowej z puszki
- 6 pomidorków cherry
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka ryżu
- 1 zielona papryka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na połowy. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Fasolę szparagową osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać ryż, pokrojone pomidorki oraz osączoną fasolę szparagową. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Sos sojowy przelać do małej miseczki, dodać do niego 1 łyżeczkę pokrojonej natki pietruszki i wymieszać. Sos słodki chili również przelać do małej miseczki, po czym oba sosy umieścić obok ryżu. Filety z łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do ryby dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, cukier palmowy, pokrojoną natkę zielonej pietruszki, pokrojoną paprykę i z całości uformować ręcznie małe kotlety. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać uformowane kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)