Bułki z jajkiem, szczawiem i szczypiorkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 819
Bułki z jajkiem, szczawiem i szczypiorkiem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 8 jaj
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek szczawiu

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz szczaw opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże oraz olej, wsypać szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym podzielić na 8 równych części i lekko je rozgnieść.

Przygotować nadzienie: szczypiorek i szczaw posiekać drobno. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i włożyć je w miejsce zgniecionego wcześniej ciasta. Następnie posypać pokrojonym szczypiorkiem ze szczawiem i z całości uformować bułki ręcznie. Uformowane bułki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować je roztrzepanymi widelcem żółtkami.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów