Bułki z jajkiem, szczawiem i szczypiorkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1306
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 8 jaj
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek szczawiu
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz szczaw opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże oraz olej, wsypać szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym podzielić na 8 równych części i lekko je rozgnieść.
Przygotować nadzienie: szczypiorek i szczaw posiekać drobno. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i włożyć je w miejsce zgniecionego wcześniej ciasta. Następnie posypać pokrojonym szczypiorkiem ze szczawiem i z całości uformować bułki ręcznie. Uformowane bułki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować je roztrzepanymi widelcem żółtkami.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować nadzienie: szczypiorek i szczaw posiekać drobno. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i włożyć je w miejsce zgniecionego wcześniej ciasta. Następnie posypać pokrojonym szczypiorkiem ze szczawiem i z całości uformować bułki ręcznie. Uformowane bułki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować je roztrzepanymi widelcem żółtkami.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)