Brokuł zapiekany z pieczarkami, płatkami i serami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1993
Składniki:
- 20 g tartego parmezanu
- 20 g tartego sera cheddar
- 20 g sera feta
- 6 małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 duży brokuł
- 0,5 szklanki tłuczonych płatków kukurydzianych
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Brokuła oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony, pokroić je w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Brokuła pozbawić rdzenia, pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć je do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie dodać do tego smażone wcześniej pieczarki i pokruszony na małe kawałki ser feta. Całość posypać tłuczonymi płatkami kukurydzianymi, tartym parmezanem i serem cheddar. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec do całkowitego rozpuszczenia się serów. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)