Brokuł zapiekany z pieczarkami, płatkami i serami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1799
Brokuł zapiekany z pieczarkami, płatkami i serami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego parmezanu
  • 20 g tartego sera cheddar
  • 20 g sera feta
  • 6 małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży brokuł
  • 0,5 szklanki tłuczonych płatków kukurydzianych
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Brokuła oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony, pokroić je w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Brokuła pozbawić rdzenia, pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć je do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie dodać do tego smażone wcześniej pieczarki i pokruszony na małe kawałki ser feta. Całość posypać tłuczonymi płatkami kukurydzianymi, tartym parmezanem i serem cheddar. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec do całkowitego rozpuszczenia się serów. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów