Manicotti z trzema serami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1694
Manicotti z trzema serami
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 200 g sera ricotta
  • 20 g tartego parmezanu
  • 6 rurek makaronu manicotti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Rurki makaronu przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ser ricotta przełożyć do miski i zmieszać go z tartym serem mozzarella oraz oregano. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmieszanych wcześniej serów. Dodać do tego połowę posiekanej natki zielonej pietruszki, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i napełnić tym rurki z ugotowanego wcześniej makaronu. Całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, wysmarować przecierem pomidorowym i posypać tartym parmezanem oraz druga połową posiekanej natki zielonej pietruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się serów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów