Manicotti z trzema serami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1694
Składniki:
- 200 g tartego sera mozzarella
- 200 g sera ricotta
- 20 g tartego parmezanu
- 6 rurek makaronu manicotti
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Rurki makaronu przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ser ricotta przełożyć do miski i zmieszać go z tartym serem mozzarella oraz oregano. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmieszanych wcześniej serów. Dodać do tego połowę posiekanej natki zielonej pietruszki, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i napełnić tym rurki z ugotowanego wcześniej makaronu. Całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, wysmarować przecierem pomidorowym i posypać tartym parmezanem oraz druga połową posiekanej natki zielonej pietruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się serów.
Komentarze (0)