Makaron w sosie chilli z mlekiem kokosowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2760
Makaron w sosie chilli z mlekiem kokosowym
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 30 g makaronu chińskiego nitki Tao Tao
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łodygi kapusty chińskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 orzech kokosowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz orzecha kokosowego umyć i osączyć z wody. Orzecha rozłupać, po czym środek zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę chińską włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Makaron chiński zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony rozdrobnić na małe kawałki nożem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozdrobniony makaron, wlać sos chili, sok z limonki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, a następnie dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać do tego ugotowana kapustę chińską oraz startego orzecha kokosowego. Mleko kokosowe wymieszać z ekstraktem waniliowym, przelać do małej filiżanki i podawać razem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów