Makaron w sosie chilli z mlekiem kokosowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2972
Składniki:
- 300 ml mleka kokosowego
- 30 g makaronu chińskiego nitki Tao Tao
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łodygi kapusty chińskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 orzech kokosowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz orzecha kokosowego umyć i osączyć z wody. Orzecha rozłupać, po czym środek zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę chińską włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Makaron chiński zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony rozdrobnić na małe kawałki nożem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozdrobniony makaron, wlać sos chili, sok z limonki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, a następnie dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać do tego ugotowana kapustę chińską oraz startego orzecha kokosowego. Mleko kokosowe wymieszać z ekstraktem waniliowym, przelać do małej filiżanki i podawać razem.
Komentarze (0)