Omlet z dwoma sosami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2014
Składniki:
- 30 dag makaronu rurki
- 1 sałata zielona
- natka pietruszki
- Na omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki wody
- Na sos marchewkowy:
- 5 marchewek
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki cukru
- Na sos keczupowy:
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mąkę, wodę i szczyptę soli. Dobrze wymieszać i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć najpierw z jednej strony, a kiedy się zetną przewrócić i smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Po usmażeniu czym przełożyć na makaron.
Przygotować sos keczupowy: rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, zeszklić, a następnie dodać pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, lekko podsmażyć i wlać keczup. Sos wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i polać nim połowę omletu i sałatę.
Przygotować sos marchewkowy: marchew ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i zmiksować. Następnie przełożyć ją do rondla, dodać masło, szczyptę soli oraz cukru i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i polać drugą stronę omletu.
Wszystko posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Przygotować sos keczupowy: rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, zeszklić, a następnie dodać pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, lekko podsmażyć i wlać keczup. Sos wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i polać nim połowę omletu i sałatę.
Przygotować sos marchewkowy: marchew ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i zmiksować. Następnie przełożyć ją do rondla, dodać masło, szczyptę soli oraz cukru i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i polać drugą stronę omletu.
Wszystko posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze (0)