Gofry szpinakowe z serem i łososiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2760
Składniki:
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szpinaku
- szczypta soli
- Ponadto:
- 300 g wędzonego łososia
- 300 g sera śmietankowego
- 2 łyżki oleju
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć i odsączyć z wody. Następnie przełożyć go do miksera, dodać do niego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: do zmiksowanego szpinaku z czosnkiem wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać mleko, wbić jajko i całość ponownie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki.
Rozgrzać gofrownicę, po czym rozgrzaną wysmarować olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane ciasto. Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć je z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojonego na małe kawałki wędzonego łososia i serek śmietankowy.
Przygotować ciasto: do zmiksowanego szpinaku z czosnkiem wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać mleko, wbić jajko i całość ponownie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki.
Rozgrzać gofrownicę, po czym rozgrzaną wysmarować olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane ciasto. Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć je z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojonego na małe kawałki wędzonego łososia i serek śmietankowy.
Komentarze (0)