Manti z dwoma sosami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1801
Manti z dwoma sosami
fot. Nérostrateur (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • I sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • II sos:
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • szczypta soli
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • Farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i pokroić w kwadraty o wymiarach 3 x 3 cm.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Następnie dodać do tego umytą i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione nałożyć małą łyżeczką na pocięte kwadraty ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, końcami ciasta do środka i wrzucić do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos I: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do kubka. Do czosnku wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, szczyptę soli i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami polać potrawę.

Przygotować sos II: masło stopić na rozgrzanej patelni. Wlać do niego sos Worcestershire, wsypać mielony pieprz czerwony oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów