Manti z dwoma sosami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1801
Składniki:
- I sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- II sos:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- szczypta soli
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cieplej wody
- Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i pokroić w kwadraty o wymiarach 3 x 3 cm.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Następnie dodać do tego umytą i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione nałożyć małą łyżeczką na pocięte kwadraty ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, końcami ciasta do środka i wrzucić do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos I: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do kubka. Do czosnku wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, szczyptę soli i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami polać potrawę.
Przygotować sos II: masło stopić na rozgrzanej patelni. Wlać do niego sos Worcestershire, wsypać mielony pieprz czerwony oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać całość.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Następnie dodać do tego umytą i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione nałożyć małą łyżeczką na pocięte kwadraty ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, końcami ciasta do środka i wrzucić do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos I: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do kubka. Do czosnku wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, szczyptę soli i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami polać potrawę.
Przygotować sos II: masło stopić na rozgrzanej patelni. Wlać do niego sos Worcestershire, wsypać mielony pieprz czerwony oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać całość.
Komentarze (0)